Participatie kan beter bij kunstprojecten in Boeimeer.

Datum: 27 augustus 2024

Bewoners Boeimeer vragen zich af waarom zij niet betrokken worden bij plaatsing kunst in Boeimeer Park. De Bredase VVD stelde vragen hierover:

Geacht College,

We zijn door diverse bewoners uit de wijk Boeimeer benaderd, waarbij zij hun ongenoegen hebben geuit over een recent geplaatst kunstwerk (Dirk Dobber) en een nog te plaatsen kunstwerk (een 12,5 meter hoge zuil van Govert Heijkoop). Het gaat deze bewoners niet om wat er tot aan begin dit jaar in de loop van de tijd al geplaatst is, dat zijn kunstwerken die in de omgeving passen. Het betreft met name deze twee in het oog springende kunstwerken. De bewoners erkennen dat smaken uiteraard verschillen, maar geven aan dat deze werken niet in de groene omgeving van het Boeimeerpark passen. Doordat er vooraf ook geen communicatie over plaatsing geweest is, vinden de bewoners dat deze werken hun nu worden opgedrongen.

Daarom hebben wij de volgende vragen:
1. Hoe is het besluit om dit kunstwerk te plaatsen tot stand gekomen, zonder betrokkenheid
van omwonenden?
2. Is er een reden waarom de bewoners niet betrokken zijn bij, en de wijkraad niet geïnformeerd is, over dit proces? Is het college het met de Bredase VVD en PvdA Breda eens dat er bij dusdanig in het oog springende kunst participatie vanuit de omgeving gewenst is?
3. Welke stappen zijn er ondernomen om de bewoners uit de wijk te informeren? (eventueel nadat het besluit was genomen)
4. Rondom de plaatsing van Dirk Dobber is er behoorlijk wat commotie geweest in de wijk. Is het college het met de Bredase VVD en PvdA Breda eens dat er bij plaatsing van wederom een opvallend kunstwerk, goede communicatie met bewoners en wijkraad had moeten plaatsvinden?
5. Waarom is er wederom een besluit genomen, zonder de bewoners hierbij te betrekken en de wijkraad hierover te informeren?
6. Kan het college uitleggen waarom er al kosten gemaakt zijn voor het kunstwerk van Govert Heijkoop, terwijl de bezwarenprocedure nog loopt?
7. Hoe wordt transparantie gewaarborgd bij toekomstige projecten in de wijk?

Wij zien uw antwoorden graag tegemoet.

Met vriendelijke groet,
Marieke Peereboom-Hoeben
Bredase VVD

Stel ons jouw vraag