Eer gerelateerd geweld

Datum: 24 september 2024

Afgelopen week werden nieuwe cijfers over Eer gerelateerd geweld bekendgemaakt. Als Bredase VVD zijn we geschrokken van het nieuws dat er sprake is van een toename. Deze toename wordt voornamelijk toegeschreven aan de oververtegenwoordiging van Syrische vluchtelingen in de cijfers. De politie vraagt zich dan ook openlijk af of dit onderwerp voldoende aan bod komt tijdens het inburgeringstraject. De Bredase VVD deelt deze zorg.

Juist mensen die gevlucht zijn voor tirannie zouden de Nederlandse vrijheden moeten omarmen, in plaats van ze te bestrijden met de onderdrukking waartegen ze gevlucht zijn. Dit soort gedrag past niet in Nederland en in Breda.

Om deze reden heeft ons raadslid Rick Zagers de volgende vragen aan het college:

1. Deelt het college de zorgen van de Bredase VVD over de toename van geweldsdelicten in de vorm van eerwraak?
2. Is het, zonder in te gaan op exacte cijfers, aannemelijk dat deze landelijke toename ook in Breda merkbaar is? Is deze stijging voornamelijk te wijten aan Syrische nieuwkomers?
3. In hoeverre wordt het thema Eer gerelateerd geweld momenteel behandeld binnen de inburgeringstrajecten voor nieuwkomers in Breda?
4. Welke maatregelen kan het college nemen om ervoor te zorgen dat dit onderwerp prominenter aan bod komt tijdens de inburgering van nieuwe Bredanaars?

Stel ons jouw vraag