Opnieuw kwakzalverij in Breda

Datum: 26 september 2024

Nog niet lang geleden werd bekend dat de organisatie Frontrunners, onder leiding van Tom de Wal, actief was in Breda. Deze organisatie staat bekend om vermeende genezingen door gebed. Naar aanleiding hiervan stelde de Bredase VVD op 10 juni 2024 reeds vragen aan het college.

Uit recent onderzoek van de Onderzoeksredactie Brabant blijkt nu dat een andere dubieuze organisatie actief is aan het Voorerf in Breda, geleid door Andrew Ebenezar Kathiresu. Volgens het artikel zouden op deze locatie ernstig zieke mensen worden misleid en uitgebuit. Misbruik maken van deze kwetsbare mensen is volgens de Bredase VVD moreel verwerpelijk.

In de beantwoording van onze eerdere vragen gaf het college aan dat dergelijke activiteiten onwenselijk zijn, maar dat er alleen kan worden ingegrepen wanneer er sprake is van een reële dreiging. De Bredase VVD is van mening dat, zolang dergelijke bijeenkomsten plaatsvinden, er sprake is van een voortdurende dreiging.

Daarom heeft ons raadslid Rick Zagers de volgende vragen aan het college:

1. In hoeverre was het college op de hoogte van de activiteiten van Andrew Ebenezar Kathiresu en zijn organisatie in Breda?
2. Deelt het college de opvatting van de Bredase VVD dat er sprake is van een reële dreiging voor kwetsbare personen? Kan het college reflecteren op deze dreiging?
3. Welke concrete instrumenten en mogelijkheden heeft het college om deze praktijken zo snel mogelijk te laten stoppen? Is het college bereid om hier snel actie op te ondernemen?

Stel ons jouw vraag